mvhe.blogg.se

13 - Travbloggar !

Kategori: Allmänt

 
 
 
Jag är med i gruppen "Travbloggar" på facebook. Veckans änme: Att förebygga skador
Hur gör ni för att förebygga skador, ex i ben osv.

Jag tror att de flesta gör på samma vis när det kommer till att förebygga skador hos häst, För lite helt enkelt! Skulle vi bara fokusera på att förebygga skador tror jag aldrig vi skulle "komma till start". Det sliter så OTROLIGT mycket på hästarna den sport vi håller på med så skadorna är ett faktum. DÄREMOT så tror jag det har mycket att göra med hur man har tränat hästen som unghäst tex. Har du kortat ned trakterna på din unghäst för att sträcka ut senorna? Gett bästa grovfodret från att den låg i mammans mage? Lösdrift ända tills 1½ års ålder?

Sen beror det ju på vad man tycker är en skada.
 
En skada för mig är tex. gaffelband, böjsena, lös benbit, spricka, fraktur.. Allt annat är ju egentligen inte skador utan normala förslitningar på hästen. Har du tex. en sned häst så är det oftast inte för att den är "akut skadad" (Ok, kan vara en lös benbit men det händer ju inte alla hästar) utan att man har kört med fel balans så hästen springer och skyddar. Vilket sedan resulterar i att du har en sned häst som i sin tur blir "ofärdig" i lederna pga. snedbelastning.

Ska man haka upp sig på allt sådant och rehabilitera hästen så får man nog rehabilitera den hela livet istället för att sätta på en sula och träna på och inom kort starta hästen. Då får man ju fråga sig själv: Ska jag ha en travhäst eller en häst att rehabilitera?
 
Vinter: Efter körning så duschas dom, masseras, linimenteras och lindas. Går sedan in i box. Dom är alltid ordentligt täckade både ute och inne för att undvika spända muskler pga att dom fryser. Är även oftast inne om det är kallare än -20

sommartid går de ute dygnet runt, men då går dom bara intervaller 2 gånger i veckan för utevistelsen sliter mycket på dem. Efter körning så duschas dom, masseras, linimenteras och lindas. Går sedan ut
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: