mvhe.blogg.se

9 - Snedbelastning hos häst..

Kategori: Allmänt

Nu har det äntligen börjat komma lite snö här uppe i Boden, Ligger ca 10 cm snö på backen men ännu så har det inte fryst fast på backen så det går att köra häst ordentligt. Verkar bli mycket arbetskörning framöver.. men det gör absolut ingenting! Det är trevligt när det inte är allt för kallt.
 
Idag tänkte jag skriva litegrann om mina egna tankar ang. sned belastning på hästar.. Ett ämne jag är väldigt intresserad av. Nu är jag ju ABSOLUT ingen expert men vi har 2 hästar som drabbats av detta senaste åren. Tycker det är ett intressant ämne. Många hästar har detta problem utan att man ens ser det, Sen finns det ju också många fall som upptäcks i god tid, det säger jag inget om. MEN Många veterinärer missar det också!! Beror det på att vi "sitter och sover" när vi kör våra hästar? varför märker inte kuskar detta problem? varför missar Vetrinärerna detta vid hältutredningar?.. Vår vet. sa att om man tränar mycket backe tillexempel, så upptäcks dessa problem oftast inte, efterssom att hästen travar bra i lutning uppåt & neråt. Det är på plan backe problemen märks och upplevs då ofta bara som att hästen inte "flyter" så bra i travet och skylls ofta på att dom behöver frächas till lite. Detta problem är tydligen otoligt vanlig bland arbetshästar, liksom travhästar.

På våra hästar har denna "snedbelastning" upkommit på 2 olika sätt:

Häst nr 1: Travat illa till och från, uppkom i mitten av 2-årings säsongen, Framstod som hälta fram. Antog att det var en växtperiod. Gick till & från på butta. Såg en förbättring på 3-4 veckor, Problemet kom sedan tillbaka. Hittade orsaken vid vet. Undersökning hösten 2011. Hade inte uppmärksammats tidigare av equiterapeut. Märkte dock ömhet över korset efter behandling. Avtog dock efter 2-3 dagar i hage. Rehabtid: Ca 6 månader pga. att felet inte upptäcktes tidigare. Denna häst var då ca 10 cm sned i höften på längden & 3-4 cm på höjden. hade mest troligt uppkommit pga. fall i hagen enligt vet. Behandling: Metacam 14 dagar pga. att hästen avbelastat och spännt emot vid träning upplevdes ömhet i samtliga leder vid böjprov.. Sula under ena bakskon för att han var sk. "Låghalt" på detta ben, inte pga medfött fel, utan pga. snedbelastningen. Succesivt tunnare sula tills den åkte helt av. Grundträning påbörjades från och med första dagen på metacam. Sedan åtgärdades "det sista" med cortison i framkotor ca 4 månader efter första vet. besöket. Grundkonditionen fanns ju såklart där, Men muskelgrupper som tidigare inte använts kom helt plötsligt till användning, Därav måste det börjas om från början. Testade även equiterapi under andra veckan på metacam, Hästen upplevdes inte gilla detta längre så vi masserade själva efter varje arbetspass med maskin men även händer + linimentschampoo + täckning. Upplevde att detta fungerade bäst för oss på just den hästen. Även mycket hagvistelse under behandlingstiden. Hästen är nu fullt återställd och tävlar.

Häst nr 2: Aldrig travat illa, Har däremot "brutit" i vagnen under körning hemma & på banan ända sen hon var liten i låga farter, Under intervallträning har hon rätat upp sig. Har berott på orutin men har "straffat" sig senare. Har startat och detta beteende har vuxit bort efterssom. Kört henne med korrigeringsstång hemma för att hon inte ska komma undan och vrida på huvudet. Problemet kom sedan tillbaka efter vila på ca 3 veckor. Ingen ömhet i leder eller liknande vid böjprov. Märkte dock vid körning i skritt att hon hade avvikande rörelsemönster i bakauktionen. Vänster höft "gled" ner ca 5cm mer än den högra som upplevdes som "kort" i steget och tåade väldigt mycket på detta ben. Efter undersökning upptäckte vi samma problem som på häst nr 1, Har nu skott om denna häst med sula + börjat grundträna. Uppföljning sker.

Har försökt rita en "beskrivande" bild till er :-)

 
 

Kommentarer

  • BJ säger:

    Mycket intressant! :-) Vad klul att du har börjat blogga igen!!

    2012-12-10 | 15:19:51

Kommentera inlägget här: