mvhe.blogg.se

14 - summan av kardemumman ?

Kategori: Allmänt

Igår var det tävling med hästarna på schemat! gick inge vidare. Bara bokstäver! Inte ens en nolla ;-) Men vi visste ju på förhand att det var en risk med ny kusk på Jerker + att Disa var uppanmäld till tänderna. Nåväl.. Bara att bryta ihop och komma igen! Båda såg/kändes fin iallafall. (innan dom galopperade ihjäl sig, hehe)
 
Idag är det dags igen, Veckans änme på "Travbloggar" på Facebook. vilket föredrar du ; remsele eller QH-sele ?
 
Vi använder oss av både och, men även loksele. Hemma så använder vi mestadels remsele eller loksele beroende på hur dom tränas. I styrketräningen går dom i lokselen (dröga) och annars i remsele, antingen i speedcart eller tungrockard. Händer ibland att dom går i QH hemma men det är långt mellan gångerna.
 
På tävling har dom QH sele. Jerker går med automatcheck då han är lite speciell och Disa använder den bara då inte Jerker har den, Annars så har hon en Syntetiskt QH-däckel utan däckeljärn, endast för tävling eller en vanlig QH sele. Annars är dom rätt "basic" utrustade vid tävling.

Är rätt så bekvämt med automatcheck då kusken kan justera den under loppets gång och inte kan komma in i stallet och skylla på det iallafall ;-)
 
 
Gammal bild på Zolovår i stöttingen

13 - Travbloggar !

Kategori: Allmänt

 
 
 
Jag är med i gruppen "Travbloggar" på facebook. Veckans änme: Att förebygga skador
Hur gör ni för att förebygga skador, ex i ben osv.

Jag tror att de flesta gör på samma vis när det kommer till att förebygga skador hos häst, För lite helt enkelt! Skulle vi bara fokusera på att förebygga skador tror jag aldrig vi skulle "komma till start". Det sliter så OTROLIGT mycket på hästarna den sport vi håller på med så skadorna är ett faktum. DÄREMOT så tror jag det har mycket att göra med hur man har tränat hästen som unghäst tex. Har du kortat ned trakterna på din unghäst för att sträcka ut senorna? Gett bästa grovfodret från att den låg i mammans mage? Lösdrift ända tills 1½ års ålder?

Sen beror det ju på vad man tycker är en skada.
 
En skada för mig är tex. gaffelband, böjsena, lös benbit, spricka, fraktur.. Allt annat är ju egentligen inte skador utan normala förslitningar på hästen. Har du tex. en sned häst så är det oftast inte för att den är "akut skadad" (Ok, kan vara en lös benbit men det händer ju inte alla hästar) utan att man har kört med fel balans så hästen springer och skyddar. Vilket sedan resulterar i att du har en sned häst som i sin tur blir "ofärdig" i lederna pga. snedbelastning.

Ska man haka upp sig på allt sådant och rehabilitera hästen så får man nog rehabilitera den hela livet istället för att sätta på en sula och träna på och inom kort starta hästen. Då får man ju fråga sig själv: Ska jag ha en travhäst eller en häst att rehabilitera?
 
Vinter: Efter körning så duschas dom, masseras, linimenteras och lindas. Går sedan in i box. Dom är alltid ordentligt täckade både ute och inne för att undvika spända muskler pga att dom fryser. Är även oftast inne om det är kallare än -20

sommartid går de ute dygnet runt, men då går dom bara intervaller 2 gånger i veckan för utevistelsen sliter mycket på dem. Efter körning så duschas dom, masseras, linimenteras och lindas. Går sedan ut
 
 
 
 
 
 

12 - missflyt !

Kategori: Allmänt

 
 
 
Har inte hunnit blogga kring jul & nyår, har vart bortrest till annandagen då vi har firat jul hos mina föräldrar & sedan sjuka barn på det (Är väldigt tidskrävande, tyvärr) Är tydligen någon influensa.. inte coolt.
 
Har hunnit göra en start med Jerka den 13 december, Ny balans & öppet huvudlag, vart lite spännande! Han kändes tydligen bra enligt kusken men han har fortfarande kvar lite "hingstfasoner" i loppen, Medförde en galopp efter 900m då han skulle trycka till för ledningen och sedan när han hittade benen igen fick han en vagn i magen & vart hängande i 3:e. På sista baksidan drog han till med en tjur-galopp till och sedan körde Ove på säkerhet så vi skulle få oss en slant men jag är SUPERNÖJD!

Nu är både han och Disa anmäld till lopp den 7:e januari i Boden. Spår 1 med Jerker känns ganska hett men lite minus på ny kusk då Ove inte kör denna tävlingsdag (Känns som vi har börjat hitta rätt på honom nu). Fick ju dock ingen duvunge, Ulf Ohlsson jollen.. så det luktar ledning såhär på förhand! Disa ska Mats själv köra så det blir spännande att se vad dom kan åstadkomma efter vila + väldigt hårt lopp, Men man tager vad man haver då det inte finns så mycket att välja på dom kommande månaderna vad gäller lopp. Tanken är att dom ska få starta på nu så gott det går om dom gör bra lopp.
 
Det var väl i korta drag summan av kardemumman.

Ärtan sköter sig fortfarande bra och känns enligt Mats fin. Han ser ju dock ut som en älgkalv och har svårt att hålla reda på benen om han går (bambi på hal is) Men så fort han får springa så ser han smällfin ut :-) OK, det var lite skryt!

Moflos Jerker (Foto: Carina Olofsson)